Bullet Journal

Wat is het?
Kort samengevat is het een zelfgemaakte, gepersonaliseerde  agenda/notitieboekje waar je alles snel iets kan in noteren en terugvinden.
De ene gebruikt het om receptjes bij te houden, de andere gebruikt het om To-do-lijstjes af te werken.  

Waarom?
Sinds ik zelfstandig woon, moet ik zelf alles  delegeren en plannen. Omdat er meer en meer zaken bijkomen, is het niet makkelijk om alles bij te houden in de vorm van kattebelletjes en post-itjes.
Persoonlijk hou ik niet van elektronische agenda's omdat je het niet in je handen kan vasthouden. Ook vind ik dat het langer blijft hangen eens alles opgeschreven staat. Anderzijds schept het wat orde en is het eveneens een vorm van controle zodat dingen afgewerkt worden, deadlines gehaald worden en er minder wordt uitgesteld. 

Wat heb je nodig?
In theorie heb je alleen een notitieboekje en een pen nodig. Maar de diehards kunnen er een creatieve toets aan geven op het vlak van kleurtjes, tekeningen, washi tapes enz enz... Ook kan men kiezen uit een groot tal schriftjes met ruitjes, lijntjes, stipjes enz. Ik stel voor dat je "bujo" of "bullet journal" googelt en je zal zien wat ik bedoel.

Hoe werkt het?
Index
Alles wat men aanmaakt qua titeltjes, pagina's en paginanummers worden geregistreerd in de voorste bladzijden.  M.a.w. men maakt zelf een inhoudsopgave en vult die verder aan naarmate men vordert.

Keys
Hier staan symbooltjes die gebruikt worden in het boekje. Een leeg cirkeltje betekent bv. dat de taak nog niet werd uitgevoerd. Een ingekleurde cirkel betekent dat het wel uitgevoerd is. Een doorstreepte taak betekent dat deze taak geannuleerd werd enz enz. Men kan zowel voorgelegde als eigen symbolen gebruiken. Er zijn ook mensen die opteren voor een kleurcode.

Future log, Monthly log, Weekly log en Daily log
Per jaar, per maand, per week en zelfs per dag kan men hier taken, afspraken enz. in noteren.
Het is de bedoeling om het in grote lijnen neer te schrijven. Per maand, per week, per dag, kan je er gedetailleerder op in gaan.
De Monthly logs worden aangemaakt op het einde van elke maand voor de komende maand en de Weekly logs op het einde van de week voor de komende week. 

Pagina's, titels die je zelf kan toevoegen
In mijn bullet journal heb ik per maand bv. een uitgavenlijst, een takenlijst voor de klusjesman, een to-do-lijstje staan. Tot slot is er een ook pagina voor wat gekrabbel.
Hier kan men alle kanten op eigenlijk. Bv. een boekenlijst, een boodschappenlijstje, een wenslijstje, een verjaardagslijstje , een lijstje om feestjes te organiseren enz. enz. 

Conclusie
Het heeft een jaar geduurd voor ik er effectief aan begon omdat ik de versieringen en de logs enorm overweldigend vond en nog steeds vind. Het is tof en mooi maar als je geen tekentalent hebt... Ten tweede wilde ik geen tijd spenderen aan de index, paginanummering, Weekly logs en Daily logs.
Nu ben ik bijna een maand bezig in mijn boekje en het slaat wel aan moet ik eerlijk toegeven. Wel heb ik de index, de paginanummering, de symbooltjeslijst, de wekelijkse en dagelijkse logs eruit gelaten. Teveel prutswerk was het. Mét zou ik het niet hebben volgehouden en opgegeven hebben.
Momenteel is het nog steeds uitzoeken wat persoonlijk wel en wat niet lukt. Maar het systeem werkt! Ik ben benieuwd hoe de komende maanden zullen evolueren. 

Bron: http://bulletjournal.com

Heb jij al van Bullet Journals gehoord? Hoe pak jij dat aan of hoe zou jij dat aanpakken. Of heb je liever een traditionele agenda? Let me know!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...